HTML

Friss topikok

Linkblog

A Sió-parti Fuk

2010.05.30. 07:50 vizibiciklista

A Balaton és környéke országunk egy nagyobb területi egysége, és mint minden ilyennek, van egy központja, mondhatjuk úgy is, hogy fővárosa. Jelen esetben a köznyelv szerint is Siófok nyerte el ezt a címet. Kezdjük el barangolásunkat ebből a fővárosból, bár terveim szerint jó pár kört kell tenni a tó körül, mivel kifogyhatatlan a szebbnél szebb balatoni városok, települések, és az ott található nemzeti kincsek száma.

Siófok a kezdeti időkben elhanyagolt terület volt fekvésénél fogva, mint ahogy az egész déli partszakasz. Lápos talaja nem volt alkalmas a szőlőtermesztésre, és így szóba sem jöhetett az északi dús szőlőtermést produkáló területekkel szemben. Legelőször Galériusz császár építtetett az ingoványos részek lecsapolására zsilipet, és erdőket is kiirtatott, amit persze ma már nem annyira díjaznánk. Itt kezdődött el a későbbi (1055-ös tihanyi alapítólevél) írásokban először "Fuk"-ként szereplő város történelme.

A város a Balaton déli partszakaszának keleti medrében, a Sió torkolatánál fekszik, így kapta 1790-től kezdődően a Siófok nevet. A török 1552-ben hatalma alá vonta Fokot, és a mai kórház szomszédságában erődöt épített a "Granárium" dombján. A falu tökéletes volt hadikikötőnek. A török hódítás után a XVII. században telepesek lakták, jelenlétüket fatemplomokkal igazolták. II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1705-ben adományozott pecsétet Fok falunak, ebből készült el a város mai címere.

A XIX. században indult nagyobb fejlődésnek a település. Beszédes József vízügyi mérnök tervei alapján a Sió szabályozása 51 000 hold területet tett vízmentessé, az önálló postamesterséggel és a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság megalakulásával Kossuth Lajos okirata alapján, gróf Széchenyi István elnöklésével jelentős központtá vált országos szinten is. Az első Kisfaludy kerekesgőzös és a 17 évvel később elkészült vasútállomás, hajókikötő a kor legfejlettebb közlekedéssel bíró településévé tette, 1865-től pedig mezővárosi ranggal is bírt.

Ettől kezdve rohamos fellendülés következett a város életében, sorra nyíltak a fürdők a "Balatontavi Fürdő Siófok" címmel, fürdőbérleti jogot lehetett vásárolni, telkeket parcelláztak. A parton gombamódra épültek a villák, fürdőházak, az ismert emberek is özönlöttek ide. Abban az időben a jólét és a gazdagság mutatója egy siófoki parti villa volt. Festőművészek, írók, színészek, rendezők, zeneszerzők kedvenc lakó- és üdülőhelyévé is vált, csak egy pár a nagy nevek közül: Kálmán Imre, Than Mór, Vágó Pál, Feledi-Flesch Tivadar, Tölgyessy Arthur, Krúdy Gyula, Latabár Árpád, Kabos Gyula, Karinthy Frigyes. Sorra nőttek a part mentén a szállodák, a Belügyminisztérium pedig "gyógyfürdő" titulust adományozott a városnak.

A múlt század elején nyüzsgő társadalmi élet volt jellemző Siófokon, lóverseny, úszó- és teniszversenyek sora váltotta egymást. Eközben a vasúti közlekedés egyik gócpontjává is vált a város. Ezt az idilli létet a második világháború teljesen szétzilálta, hatalmas károkat szenvedett az egész déli partszakasz, de főleg Siófok, pont fejlettsége miatt.

A háború utáni újraépülés stílusa tükörképet mutatott a kor rendszerének, ám ezzel is, még inkább a balatoni üdülés központjává vált. A hatvanas évektől a külföldi turisták is felfigyeltek Siófok adottságaira, arra, hogy nagyon kedvező áron úgy érezhetik magukat, mint bármelyik tengerparton. Siófok virágzott, és egy kicsit már túlzsúfolttá is vált. Kategóriák is keletkeztek: a Sió csatornától keletre az Aranypart, ahova a nívósabb szállodák és nyaralók épültek, nyugatra pedig az Ezüstpart-szakasz, ahová inkább a soványabb pénztárcájú, ámde családiasabb környezetre vágyó vendégek érkeztek.

1968 szilveszterében Siófok várossá vált, ami már az egész évben ittlakók számát is jelezte. Ezért szükségszerűen megépült a kórház, a kulturális központ és a könyvtár. A közlekedést már az M7-es autópálya is segítette, így már mindenféle járművön gyorsan meg lehetett közelíteni a várost - és el is mondhatjuk, hogy ezt a lehetőséget a hetvenes évektől a kilencvenes évekig szinte a végletekig ki is használtuk. Nyilván mindannyian emlékszünk ebből az időből gyerekként, felnőttként az órákig tartó araszolásra az autóúton, a vonaton állóhelyre kényszerülő utazásra. De a Balaton és Siófok kihagyhatatlan volt, megérte a várakozás és a kényelmetlenség.

A politikai változás a kilencvenes évektől magával hozta az egész ország, és így a Balaton-part, Siófok átformálódását is. A Balaton fővárosában kezdett az odaérkezők tábora két részre oszlani - az idősebb külföldi és magyar turisták, akik a nyugalmat, a gyógyvizeket, a pihenést keresik, és a fiatal korosztály akik az egyre színesebb szórakozási lehetőségeket próbálják kiaknázni mást és mást keresnek. Az utóbbit például a Petőfi sétányon és környékén találjuk, ahol hosszú strand, éttermek, kávézók, diszkók sora váltja egymást. Az aktív pihenési lehetőségeket pedig mind a két célközönség kihasználja: úszás, szörfözés, vitorlázás, lovaglás, teniszezés, fallabdázás, a labdasportok minden ága, fitnesz és természetesen hozzánk is, megkésve bár, de megérkezett a wellness kultúrája.

Az újonnan épült hotelek már evidens módon, a régi építésűek pedig - felzárkózva az igényekhez - wellness szolgáltatásokkal, uszodával, szaunával, masszázzsal, gőzfürdővel és a szépségápolás minden eszközével próbálják kényeztetni a vendégeket. Ezek segítségével lehet operálni, hogy a város ne csak a nyári szezon idejére csábítsa ide az utazókat.

Akiknek a belvárosi forgatag hangosnak bizonyul, inkább választják a város keretét képező két település nyaralóházait Balatonszéplak és Sóstó területén.

A városban hosszú évek óta rendeznek különféle fesztiválokat, a közelmúltban például a Pünkösdi Szezonnyitó Ünnepet, az Aranykagyló Nemzetközi Folklór Fesztivált és a Bor és Kenyér Ünnepét. Ezeken kívül még számos könnyűzenei fesztivál vonz embertömegeket Siófokra és környékére. A kikötő a hajózási lehetőségeken túl rendszeres kirakodóvásárt (kézművesek remekeiből és kulináris élvezeteket kínálókból) is kínál, és zenei produkciókat.

És mit szól mindehhez a siófoki lakosság? Mivel az idegenforgalom igen jelentős szeletet tesz ki a bevételek tortájából, ezért az egyébként is vendégszerető siófokiak örülnek a nyaralóknak. Persze vannak olyan nyári éjszakák - főleg a belvárosban - amikor a hangulat decibelben is mérhető, de ők ehhez már hozzászoktak. Azt mondják, hogy: "nyáron sok turista jól érzi itt magát, de alapvetően egész évben miénk a Balaton".

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://abalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr102036515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SATA 2010.05.30. 08:11:24

Néha a főszezonban azt érzem, hogy Siófok belvárosa egy szelet Budapest, a szó legrosszabb értelmében, de alapvetően jó adottságokkal rendelkező hely és szép is. Azért az utóbbi években a közönség fiatal része nem a legkultúráltabb, meg benne van a levegőben egy "kihaénnem" hangulat is: jó autók mutogatása, koktélbárban a kigyúrt kopaszok, tetovált szemöldökű pincércsaj, stb.

Nagynéném születésétől 2006-ig Siófokon lakott, ő azt mondta, hogy nagyon utálja, mikor a turistákat és részegeket kerülgetve kell boltba mennie, vagy fáradtan haza a munkából; de a többi siófoki biztos elégedettebb!

Nem akartam nagyon rossz képet festeni Siófokról, de azért az a fajta nyüzsgés, nekem néha 23 éves fejjel is sok, úgyhogy tovább szoktam menni - Szemes, Fenyves, Máriafürdő, na meg persze a Balaton kapuja, a nyugis de néha pörgős Kenese. :)

magyar-magyar szótár 2010.05.30. 08:41:51

Siófok a Balaton gyalázata, Siófok gyalázata pedig az Alumíniumpart (ez majd szócikk lesz nálam, főleg, ha a fotóimat is fel tudom tenni hozzá). Azok a lepukkant kempingek a discothek, jaj, kész későcuccjailista skanzen. A Hotel Ezüstpart jaj. És az üres szállószörnyek, a nyáron se kinyitó "vendéglátókis-kisipari" egységek, jaj. A Hotel Ezüstpart a magyar szállodaipar szégyene, az a sötöétvörös, mészpöttyes linóleum még látta Karel Gottot inkiognitóban... . , a rozsdás korlátok a lemeszelt beton, juj.

Fürkész 2010.05.30. 08:53:03

Jó írás.
Egy másik blogban olvastam az alábbi kommentet, ez azért hiányzik nekem a teljes történetből:

"ez így van. a keresztény úri osztályé volt tihany de főleg füred. amúgy brtermelők lakták az északi részt, de azok sem mentek le a partra. a népet nemigen érdekli a víz. ez megfigyelhető spanyolországban is, ahol nem is olyan régen kezdték kinyitni a városokat a tenger irányába. vissza. a balatoni borcsinálók nem is tudtak úszni, /de a halászok jórésze sem/, basztak a vízre. akkor mentek a partra, vagy mentek fel a halászok, ha halat cseréltek borra, és fordítva.
a déli parton az állatokat hajtották dagonyázni a partra.
a déli parton a pesti zsidóság kezdett ellenfüredet csinálni, siófok képében. saját gyártmányú kis bárgyú mondókájuk szerint, ugye, siófok, zsidófok, ahol a balaton nem háborog, hanem hébereg. :)"

Franciska18 2010.05.30. 09:08:36

Tudjátok, azóta koszos a Balaton vize amióta, a dicsőséges 333 nap ( kommunista terror ,Kun-Szamuely-és barátai)alatt a pesti proli gyerekeket lehozta és megfürdette őket. Sajnos a prolik és azok utódai máig Siófokra járnak. Leginkább hétvégenként, úgy, hogy a tuskóban megveszik a gazdaságos vodkát, meg a gyorsítót és bebeszva hányják tele a partot és környékét. Hozzájuk csatlakozik még a volt keletnéger fiatal munkanélküli sereg és édes többesben zúznak augusztus 20.-ig.....

Gazz 2010.05.30. 09:50:23

@Franciska18: Ez a tizennyolc vajon az életkorodat jelöli a nicknevedben?
Mert szarfröcsögő seggfejnek lenni már megtanultál, azt látom, most meg kéne próbálni nyitni az intelligencia irányába is.

VOGAben 2010.05.30. 10:26:46

Gyakran átjárom Siófok belvárosát.

Idén egyedülálló módon, egész szezont átívelő OSB galériával kecsegtetnek. Szabadtéri pörformansz módra.

dugong2 2010.05.30. 10:50:56

Született siófokiként elmondhatom, hogy hihetetlenül jó volt felnőni a Balaton partján, egész nyáron reggeltől estig a tóban fürdeni, télen a szabadban korizni. Engem sose zavart a decibelben mérhető tömeg jelenléte, megszoktam. Imádok hazajárni, mert a város manapság is egy nagy falu, mindenki ismer mindenkit; rengeteg a program (igaza van a blog írójának), szinte egész évben minden hétre jut egy (bár az is igaz, hogy leginkább a középkorúak és annál idősebb emberek a célközönség). Korántsem olyan már, mint pl. tíz éve, hogyha szórakozni akartunk télen, egy lehetőség volt, rendeztünk egy házibulit, és akkor bulizhattunk. Szóval összefoglalva gyerekeknek és nyugdíjasoknak a város kiváló. Fiatal felnőttként ott élni már lehet, hogy nem annyira...

dugong2 2010.05.30. 10:52:10

Született siófokiként elmondhatom, hogy hihetetlenül jó volt felnőni a Balaton partján, egész nyáron reggeltől estig a tóban fürdeni, télen a szabadban korizni. Engem sose zavart a decibelben mérhető tömeg jelenléte, megszoktam. Imádok hazajárni, mert a város manapság is egy nagy falu, mindenki ismer mindenkit; rengeteg a program (igaza van a blog írójának), szinte egész évben minden hétre jut egy (bár az is igaz, hogy leginkább a középkorúak és annál idősebb emberek a célközönség). Korántsem olyan már, mint pl. tíz éve, hogyha szórakozni akartunk télen, egy lehetőség volt, rendeztünk egy házibulit, és akkor bulizhattunk. Szóval összefoglalva gyerekeknek és nyugdíjasoknak a város kiváló. Fiatal felnőttként ott élni már lehet, hogy nem annyira...

Balangó 2010.05.30. 11:13:34

Siófok egy tömény borzalom, egymagában képes tönkretenni a nyugati medencét.

Akarattyán vagy Kenesén éjjel a vízparton úgy lehet hallani a siófoki diszkókat, mintha a fejedben szólna a basszusgitár.

Igazi proli üdülőhely, a lényeg a pia, a drog meg a bömbölő zene. És az, hogy mindenki le van szarva.

Ennyi.

R242 2010.05.30. 11:38:22

@Fürkész:
Pontosan! :)
A kis nyaralónk még 1958-ban épült, akkor kezdték felparcellázni a legelőket :D Itt mindenhol libákat legeltettek, és hajtottak le a vízhez :D :D :D
Azaz minden mai strand egykor LIBÁS volt :D
Kedvenceim a hétvégi flexelők, a városi telepesek. :D :D :D

Garbai Sándor 2010.05.30. 11:38:33

Siófok szerencsétlensége a többi, part menti város szerencséje: összegyűjti a szemetet.

Felkészül: Zamárdi. :-(

jack o'neill 2010.05.30. 11:46:58

Siófok nagyon érdekes. Egyrészt ott vannak az előttem párszor megemlítetett "elemek". Másrészt ugyanakkor remek hely, ha megyünk, tudok pihenni-kikapcsolni és szórakozni is. Plusz ha oda megyünk, budapestiként ég a pofám, látván a reggelente a takarítókat, a főteret, stb...
(alapból, nem csúnya város, no...)

A zavaró, hogy néha az esti élet a Flört és a Palace (kigyúrtkopaszhúrkástarokjúállat+szilikonpartycica) és csók-puszi. (ami nagyon nem az én világom) Többit találd ki. Ez persze nem baj, mert lehet találni más lehetőséget is, de a kínálat akkor is igen szerény.
A szállók is kemények, néha nem gyenge színvonaltalanságot akarnak letolni az emberek torkán (ezüstpart). Ugyanakkor van 1-2 hotel, ami igen szimpatikus (aranyparton).

Az egész város, mint egy vegyes felvágott, van benne minden. Épp ezért szeretem.
Mégis úgy érzem, több ésszel, nagyon sok jót lehetne belőle kihozni még.
Ja, és amit itt különössen imádok, az a kikötő, a sok fain géppel, katamarántól, a 100-éves szép hajókig...

Siófoki Árgus 2010.05.30. 11:48:56

@magyar-magyar szótár:

Én itt születtem, itt nőttem fel, jelenleg is itt élek. Nagyon szeretem a várost, minden évszakban. Valóban vannak kevésbé szép részei, azonban ez elmondható volna Magyarország összes városáról, egészében véve tiszta, rendben tartott település. Ami mocsok és kár keletkezik az többnyire a vendégeknek köszönhető. (Persze nem minden vendég "olyan"...) A múlt század eleji hangulatból egyre többet próbálnak visszalopni a város vezetői, bár az kétségtelen, hogy a Petőfi-sétány inkább a fiatalok buli igényeit igyekszik kielégíteni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy Siófok = őrült buli.
Aki akar, az megtalál itt más fajta szórakozást is.

Visszautasítom és kikérem magamnak, hogy a városomat egy olyan ember gyalázza, aki valószínűleg nem helyi, a helyi értékekhez nem sokat tett hozzá. A parti hotelek állapotáról nem a város tehet, legfőképpen nem a város lakói. Ha pedig mélymagyarságodnak Siófok túlságosan "későcuccjailista" (sic!) akkor menjél szépen üdülni máshová. Akkora nagy ez a világ, biztosan megtalálod az ízlésednek megfelelő helyet. Mi - siófokiak - nem tartóztatunk.

Garbai Sándor 2010.05.30. 11:59:19

Az is igaz viszont, hogy a fertőzött gócpontoktól csak egy picit kell odébb sasszézni, és máris nyugalom és béke árasztja el az embert. Sóstó rulez!

Franciska18 2010.05.30. 20:09:27

@Gazz: Nem, nem már jóval több... És tudod ez a kis Franciska élete nagy részét Siófokon töltötte, innen a nagy élettapasztalat. Viszont, ha mindez nem lenne ott, megint nagyon boldog ember lennék. De van, és mint a szar jön fel, illetve le oda a sok - sok bunkó. ( egy fürdőben hallottam egyszer amikor éppen proliné büdös mocskos lábát áztatta a gyerek medencéjébe, és ezt a fürdőmester nem nézte jó szemmel:idézem: Ezé jobb Siófok, ott mindent szabad... Na ezért is a nagy fröcsögésem... Siófokon mindent szabad....
süti beállítások módosítása