HTML

Friss topikok

Linkblog

Hogyan lett Pelsóból Magyar Tenger

2010.05.09. 10:06 vizibiciklista

Miért pont a Balaton? Magyarország nemzeti értékei közül talán ez a tó a legegyedibb, amihez szinte mindenkinek van valamilyen kötődése, emléke. Sokszínűsége méretéből fakadóan is adódik: Közép-Európa legnagyobb tava, 596 négyzetkilométer vízfelülettel. Földrajzi fekvése miatt olyan előnyökkel bír, melyeket ősidők óta mindenki próbál élvezni, hasznosítani. Könnyen bele lehet szeretni, hiszen klímája mérsékelten meleg, viszonylag sekélynek minősül (átlagosan 3-4 méter a vízmélysége), ezért gyorsan felmelegszik, nyáron húsz fok fölé, de jobb időkben akár a 27 fokot is elérheti a vízhőmérséklet.

Hazánkban itt köszönt be másodikként a tavasz, és a legkésőbb érkezik a tél. Évi középhőmérséklete tíz fok körül alakul. Viszont idén télen is tapasztalhattuk, hogy akár harminc centi vastagságú jéggé is befagyhat a tó vize. 

A Balaton minden apró szeglete igazi csoda. A Balaton-felvidék domborzata nagyon színes, elhúzódó hegyek és medencék övezik a tavat északról; ez az oldal hirtelen mélyülő, inkább kavicsos medrű, míg a déli partszakasz sekély, homokos strandokat teremtett a fürdőzőknek. Élővilága és természeti adottságai miatt a múlt században felismerték egyedülálló értékeit, és épségének megőrzése érdekében több területet védetté nyilvánítottak. 1942-től kezdve a tapolcai tavasbarlangot, a balatonakarattyai Rákóczi-szilfát, a Tihanyi-félszigetet, a Kis-Balatont, a bazalthegyeket, a Badacsonyt, a Szent György-hegyet, a Káli-medencét és a Keszthely-hegység területét is tájvédelmi körzetek közé sorolták.

Élővilága nagyon jellegzetes, többfajta hal és madárfaj kedvenc élőhelye.

A Balaton történelme ősidőkre nyúlik vissza. A kelták már az i.e. III. században felfedezték a terület gazdagságát, szőlőt műveltek itt, és vasfegyvereket kovácsoltak. A rómaiak később Lacus Pelsónak nevezték el. (A Pelso mocsaras, nádas területet jelent.) Ebben az időben Pannonia provinciához tartozott a tó, és szinte Itáliával azonos természeti adottságai miatt nagyon kedvelték a rómaiak. A felvidékkel szemben viszont a déli oldal nem rendelkezett szőlőtermelésre, állattenyésztésre és fakitermelésre alkalmas lankákkal, ezért sokáig szinte lakatlan, műveletlen lápos terület volt. Visszamaradottságából először Galerius császár (293-311) adott lendületet, amikor vízelvezető csatornát ásatott ki, és zsilipet építtetett. Ekkor kezdtek el átszivárogni az északi bortermelők délre, és Valcum néven fontos erődítményt építettek a mai Keszthely mellett, ami így a IV. század végére fontos kulturális, közigazgatási központtá vált. 

A X. századra ért a Balaton területére Árpád törzse - némi viaskodást követően elfoglalták a tóvidéket, és a honfoglaló magyarok egyik szálláshelyét alakították ki itt. A környéken folyamatosan új falvak, templomok, monostorok épültek. Két évszázad múlva már román és gótikus stílusú templomok tarkították a parti falvakat, és megindult a mezővárosok fejlődése. A tatárjárást követően várak tömkelege épült, sokukat a mai napig megcsodálhatjuk.

A XV. századtól a földfalú házakat kezdték felváltani a kőépületek, melyek a szőlőhegyeken is elszaporodtak pinceházak formájában. A XVI-XVII. században a török és kuruc háborúk kegyetlen rombolást végeztek a Balaton mellékén. Ebből következően viszont kialakult a végvárrendszer az északi parton: Veszprém, Keszthely, Nagyvázsony és Sümeg jeleskedett ebben a leginkább.

A XVIII. századtól igen erős különbség alakult ki az északi és déli part fejlődésének ütemében, és ennek legfontosabb oka a szőlőtermesztés volt, az árutermelés legjövedelmezőbb ága. Az északi területen ez segítette elő a polgárosodást, és a reformkorban nagyon serkentőleg hatott az idegenforgalomra is. Megjelentek az első fürdőházak, nyárilakok, rangos szállodák, fürdőtelepek.

Az idegenforgalom áramlását nagyban elősegítette az 1800-as évek közepétől a Széchenyi István-féle gőzhajók és a déli vasút beindulása. A vasút által összekapcsolt Budapest-Nagykanizsa szakasz mentén a települések virágzásnak indultak, tömegesen érkeztek ide az üdülni, gyógyulni vágyók. A gyógyfürdők és a híres balatonfüredi savanyúvízforrás egyedi lehetőséget nyújtott erre. A rendszeres hajóforgalom és az 1900-as évek iparosodása a parti városok rohamos fejlődéséhez vezetett, lakosok ezrei települtek át az ország más területeiről ide. Az ország életében kulcsfontosságúvá vált a Balaton, az 1910-es népszámláláskor 170 ezer volt a tó környéki régió lakossága, amit még a nyaralók több ezres tömege megfejelt. Magánvillák, társas üdülőházak, szállodák és panziók létesültek, és már nem csak az északi parton.

Az ide érkezők felfedezték a déli part síkabb, homokos stranddal rendelkező partjainak nagyszerűségét, amely a "mi tengerpartunkká" vált; az első balatoni költő, Pálóczi Ádám nevezte először a tavat "magyar tenger"-nek. Ez az elnevezés a mai napig rajta maradt. A csodálatos nyarak után az üdülni vágyók hazatértek, a Balaton-parti lakosok viszont a telet is nagyon élvezték. A befagyott tó jegén tradícióvá vált a korcsolyázás, fakutyázás, még jégfarsangokat is tartottak.

Ezt az idilli időszakot a II. világháború elpusztította, mivel a part mentén vonult végig a frontvonal. A háború utáni időszak politikai identitása nagyban befolyásolta a Balaton arculatának változását. 1945 után sorra épültek a SZOT- és pártüdülők, KISZ-táborok. Később az IBUSZ utazási iroda által kínált nyaralások plakátjai, az olcsóbb szállásokat hirdető "zimmer frei" táblák tarkították a partot. Mivel nem nagyon volt külföldi nyaralási lehetőség, minden eddiginél több honfitársunk kereste fel a Balaton-partot, és emellett külföldiek is özönlöttek ide, így a tó találkozóponttá vált a keleti és a nyugati blokk turistái között. A "balatoni nyár" fogalommá vált.

A fenti tömör történelmi összefoglalóból érezhető, hogy minden történelmi időszakban, valamennyi, a Balaton partjára tévedt népcsoport ragaszkodott a tó csodálatos természeti adottságaihoz, élővilágához, gazdag kincseihez, gazdálkodási lehetőségéhez, kialakult kulturális életéhez és elsősorban a Balaton vizének misztikus, romantikus erejéhez, ami gyógyítja és boldoggá teszi a Balaton szerelmeseit. Ezzel a bloggal szeretnénk mindezen a kincseket feltárni, bemutatni és megőrizni.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://abalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr371985384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskatoll 2010.05.23. 11:06:09

Érdeklődéssel várom!

Zoltan895 2010.05.23. 11:09:33

A magyar tenger az az Adria egy kisebb része. Régebbi térképeken még igy van feltüntetve. Nem a Balaton.

Zoltan895 2010.05.23. 11:11:57

Tipikus idióta kádárnépe mentalitás. Ahelyett hogy büszkék lennénk rá, hogy európa legnagyobb tava, inkább a "világ legkisebb tengere"-t csinálunk belőle... (és itt nem a km2 a lényeg, mielőtt valaki Holttenger meg ilyenekkel jönne)

kilobike 2010.05.23. 11:29:02

Remek! Sok sikert, érdeklődéssel várom a folytatást.

Mitya Ivanov 2010.05.23. 11:36:13

én is várom, érdeklődve

CsárliFirpó 2010.05.23. 11:38:41

Jó kis összefoglaló, bár egyedül csak azon megállapításra néztem furcsán, hogy az északi part inkább kavicsos medrű. Hát ilyennel én még nem találkoztam:)

De ha már balatoni visszaemlékezés, ez a film kötelező:
film.indavideo.hu/video/f_balaton_retro

uma 2010.05.23. 12:16:16

hajrá. a mocsár szó egyébként a szláv blato'-ban is megjelent, ahonnan a balaton szavunk jött.

jack o'neill 2010.05.23. 12:23:21

Jó ötlet ez a blog, mióta eszemet tudom, imádom ezt a Balcsit és környező vidékét. Várom az új posztokat, sok sikert a blognak!

viktor.agoston · http://foka.blog.hu 2010.05.23. 13:00:37

Hajra! Remelem lesznek tematikus posztok is. Pl a balatoni vitorlazassal kapcsolatos temak kulonosen erdekesek lennenek, hiszen a Balaton vitorlazasi szempontbol is unikumnak szamit.

szcsongor 2010.05.23. 13:58:07

@Zoltan895: Ezt honnan veszed, hogy az Adriai-tenger egy része lenne a "magyar tenger"? Ez nekem új. És a cikkben is benne van, hogy az első nagy balatoni költő nevezte el magyar tengernek, mindenki így hívja, nem tudom ezzel mi a gond. Sok mindenre rá lehet mondani, hogy tipikus magyar kishitűség, de ez nem értem miért lenne az...

gézukácska 2010.05.23. 13:58:24

@CsárliFirpó:
Mert még csak homokkal feltöltött strandon voltál. A természetes aljzat az kavicsos. Menj egyszer olyan helyre ahol nem kiépített fizetős strand van, és megtudod.

SATA 2010.05.30. 08:14:34

Arról is lehetne majd cikket írni, hogy van egy korosztály (talán aki most 30-40), akinek ciki volt egy időben a Balaton, és már csak külföldre mászkálnak; ugyanakkor a mai 15-20 évesek meg kezdik újra felfedezni és egyenesen imádják, hogy ilyen hosszú partvonala van és változatos városkák várják az embert (túl nyugis, közepesen pörgős, túl pörgős, hegyes, sík, boros, naturista, stb). :)

2010.05.30. 10:20:10

@gézukácska: Gondolom egyetlen szabadstrandon voltál - Gödrösnél - ahol valóban köves a talaj, mint általában Tihany környékén. Ettől még nem kellene az egész északi partra általánosítani, mert amit írtál, az többnyire nem állja meg a helyét.
süti beállítások módosítása