HTML

Friss topikok

Linkblog

Zamatos Zamárdi

2010.06.05. 09:41 vizibiciklista

Balatoni utazásunkat a tó déli partján folytatjuk. Siófokot Zamárdi követi, és mikor ide érkezem, tényleg azt gondolom, Zamárdinak íze, zamata van. Siófok nyüzsgését követően ugyanis itt kezdődik a nyugalom szigete. A hely fő látványossága a Kőhegyi Kilátó, amely egy présház helyére épült (a helyi idősek emlékeznek még a kőhegyre, tetején a piros cseréptetős présházra), 2000-ben a millennium alkalmából avatták fel. Az önkormányzat és a lakosság adományaiból épült, amihez a Gazdasági Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is hozzájárult anyagilag.

A kőhegy nevet a kilátó azokról a már másutt fellelhetetlen kőkitüremkedésekről kapta, amely a valamikori kőhegyre utal, amelyet mára már elhordtak. A kilátás azonban még ma is pompás, belátni innen az egész Balatont, Kenesétől Badacsonyig a lábunk előtt hever ez a nagyszerű táj. A kőhegy tetején még eredeti épségében láthatunk egy kőkeresztet, amelyet a szőlősgazdák ápolnak a mai napig.

Zamárdiban található Somogy megye legrégebbi lakóépülete, a barokk stílusban épült templom (1771-1774-ig épült), amely műemléki épület. Tornya eredetileg fazsindelyes volt, de egy tűzben leégett, és a harang is elolvadt. A plébánia előtt kőkereszt (1862), mögötte pedig Nepomuki Szent János szobra található, ami szintén műemlék.

Ma mi jut eszébe a fiataloknak, ha azt mondjuk, Zamárdi? Elsősorban az évek óta itt megrendezett Balaton Sound könnyűzenei fesztivál, aminek Zamárdi ad otthont, ahol elsősorban elektronikus tánczenét játszanak. Látogatottsága nemzetközi szinten is jelentős.

A város ezen kívül még rengeteg értékes adottsággal rendelkezik. 1927-2008-ig nagyközség, 2008 után pedig városi rangra emelkedik, de persze sokkal régebbre tesszük a település születésének időpontját. A bizonyíték erre a Kárpát medencében található legnagyobb avar kori temető, ahol őskori, vaskori, bronzkori, kelta, germán és római leleteket tártak fel. Az urnatemető leleteit a Nemzeti Múzeumban őrzik.

Az ide látogatót az egyik leghosszabb, több kilométeres ápolt szabad strand, éttermek és szállás lehetőségek korlátlan kínálata fogadja. A napozás és úszás mellett lehet még vitorlázni, horgászni, vadászni, lovagolni, túrázni, terepkerékpározni és íjászkodni is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://abalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr742058026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása